5 oktober 2024
Auteur: Carin te Hoonte (1959) Geboren in Amsterdam. Zij woont nu meer dan 30 jaar in Amsteldorp
Interesse kweken voor wetenschap, zo belangrijk!
Tijdens het Indische Buurtfestival waren de studenten van de UvA, Sciencepark, al aanwezig met hun kraam. Deze jonge gasten trokken veel belangstelling van kinderen en jongeren. Wetenschap, daar kunnen we niet vroeg genoeg aan beginnen toch? Dus toen de uitnodiging voor de jaarlijkse Open Dag op Science Park in de media te lezen was, was de afspraak meteen gemaakt om deel te nemen!
Een ouderwetse fiets, voortgedreven door een motortje
Het terras van Café Restaurant Polder zat bomvol bezoekers, de zon scheen uitbundig, echt een mooie nazomerdag. Tot onze grote verrassing reed er een meneer rond op een erg grote ouderwetse fiets, voortgedreven door een motortje. Hij oogstte veel bekijks en iedereen maakte zich uit de voeten, om niet onder zijn wielen te komen. Aan het pad stonden 2 grote telescopen de zon te bestuderen. Om oogschade te voorkomen, mochten we natuurlijk niet direct, maar via een omweg de oppervlakte van de zon bekijken. Kinderen bleken super geïnteresseerd, namen hun kans waar en kregen antwoord op hun vragen. Op het grote collegeplein werd er gespeeld, o.a. om met verschillende lengten planken het water over te kunnen steken en om met diverse gekleurde ballen en compositie te maken.
Voetbal door robots
We wilden graag voetbal door robots zien, dit sprak de jonge voetballers erg tot hun verbeelding. We werden welkom geheten door een echte, bijna menselijke robot, die ons uitnodigde om de zaal verder binnen te komen. Wel schoenen uit, wanneer we op het speelveld wilden komen. De robots stonden en zaten aan de rand van het veld te wachten op het startschot. We kregen eerst uitleg over de robots en hun programmering, daarna volgde het startschot. De zaal was inmiddels helemaal gevuld met
jonge kinderen en hun ouders. Zo verrassend om te zien hoe de verschillende voetballers, 2 tegen 2, hun best deden om de bal in het doel te krijgen. Grappig om de zien, hoe ze na een val weer probeerden op te staan. Af en toe met behulp van de studenten werd er gespeeld. We moesten wel geduld hebben, want niet altijd werd er effectief gespeeld. De robots werden er echt moe van!
Zelf je telescoop maken met een soort lego
Over de rode loper liepen we het mooie gebouw verder in. Hoe zou het zijn om hier ooit te kunnen studeren, vast heel moeilijk hoor! Gelukkig werden er spelletjes aangeboden om met een soort lego zelf je telescoop te maken, om een spel mee te spelen om op lengte te kunnen selecteren en met vieze, glibberige balletjes te spelen. De jongens werden baldadiger en het water spatte rond. Gelukkig bleek het al bijna tijd om te gaan, dus lekker naar buiten. Waar we met een busje met een leuke chauffeur en gids nog even over het grote Sciencepark werden gereden.
Dank jullie wel voor deze Wetenschapsdag, zowel studenten, als docenten hebben erg enthousiast verteld over hun werk en experimenten!
Lees ook Open dag Amsterdam Science Park 2023
Het bericht Wetenschapsdag (Open Dag) Amsterdam Science Park verscheen eerst op Vrienden van Watergraafsmeer.